Novi projekat na Fakultetu primijenjenih nauka Univerziteta Balıkesir Burhaniye (BUBFA) u provinciji Balıkesir u zapadnoj Turskoj oživio je ove historijske osmanske šerbete, vraćajući ih na savremene stolove.
Šerbe, tradicionalno tursko piće koje datira iz osmanskog doba, dugo je bilo simbol gostoprimstva, zdravlja i kulture. Često servirani na posebnim skupovima i za vrijeme vjerskih obreda, šerbeti su nekada bili osnovna namirnica u osmanskim palačama i domovima, nudeći osvježavajuću i hranljivu alternativu modernim slatkim napitcima.
Novi projekat na Fakultetu primijenjenih nauka Univerziteta Balıkesir Burhaniye (BUBFA) u provinciji Balıkesir u zapadnoj Turskoj oživio je ove historijske osmanske šerbete, vraćajući ih na savremene stolove.
Kroz “Šerbet putovanje s BUBFA projektom”, koji vode studenti s Odsjeka za gastronomiju i kulinarstvo, inicijativa ima za cilj ponovno uvođenje zaboravljenih osmanskih šerbeta u modernu kuhinju. U okviru projekta, učenici su re-kreirali tradicionalne šerbete napravljene tokom osmanskog perioda koristeći sastojke kao što su tamarinda, sjemenke dinje, oksimel, kardamon, šipak, te različito voće i začinsko bilje.
Studenti su kroz degustaciju prikazali šerbete koje su pripremili u univerzitetskoj kuhinji za obuku. Kako bi osigurali da ovi recepti ostanu dostupni, sastavili su i detaljnu knjižicu s receptima kako bi uputili one koji su zainteresirani za pravljenje osmanskih šerbeta kod kuće ili u profesionalnim kuhinjama.
Dekan Oğuzhan Ilban rekao je za Anadoliju da osmanski šerbeti nisu samo piće već i suštinski dio turske kulturne baštine.
Ilban je objasnio da je projekat pokrenut kako bi se očuvala ova tradicionalna pića, “Mi imamo kurs ‘timskog rada’ na našem fakultetu u okviru kojeg izvodimo različite projekte. Ovaj projekat se fokusira na oživljavanje i prenošenje otomanske tradicije šerbeta.”
Napomenuo je da su studenti sa Odsjeka za gastronomiju i kulinarstvo marljivo radili na dokumentovanju i oživljavanju ovih recepata, kreirajući knjižicu recepata koja sadrži 18 različitih vrsta šerbeta.
Ilban je dodao da su brošuru podijelili preduzećima u regiji zaljeva Edremit, rekavši: “Počevši od ere Seldžuka, šerbeti su bili sastavni dio turske kulture i izvor liječenja. S obzirom na raširenu upotrebu nezdravih napitaka danas, očuvanje i promocija ovih tradicionalnih pića za buduće generacije postalo je još važnije.
Ističući značaj šerbeta kroz tursku historiju, Ilban je rekao: “Osmanska kuhinja sadrži stotine različitih šerbeta. Čuvanje i prenošenje ovih historijskih pića postaje sve važnije. Naša dužnost je da podučimo naše učenike o ovim tradicijama i osiguramo da oni nastave njegovati naslijeđe.”
Uğur Umut Uysal, jedan od studenata uključenih u projekat, rekao je da su posvećeni održavanju tradicije pravljenja šerbeta.
Ističući zdravstvene prednosti osmanskog šerbeta, Uysal je objasnio: “Danas postoji mnogo nezdravih pića. Umjesto toga, želimo uvesti šerbe kao alternativu za svakodnevnu konzumaciju i obroke, osiguravajući njihov kontinuitet za buduće generacije. Ponosni smo što doprinosimo turskoj kulturi i baštini.”